Anjir vitamin A, B1, B2, C, oqsil, pektin, kalsiy, temir moddalariga boy bo‘lib, ko‘p miqdorda iste’mol qilinsa ich qotirish xususiyatiga ega.
Anor vitamin C, folat kislotasi, uglevod va organik moddalarga boy. Ichni qotiradi.
Apelsin allergik meva hisoblanadi. Vitamin B1, S, fitonsidlar, karotin, uglevod, organik kislotalar va efir moyiga ega. Ich yumshatish xususiyati mavjud.
Banan ham allergik meva hisoblanib, vitaminlar guruhi, kaliy, uglevodlar va mineral tuzlar tarkibiga kiradi.
Behi Vitamin S, uglevod, organik kislotalar, efir moyi, temir va kalsiy moddasiga boy.
Gilos tarkibiga vitamin B1, B2, PP, S, uglevod, kaliy, kalsiy, fosfor, magniy, temir moddasi, organik kislota, pektin va karotin moddalari kiradi.
Do‘lana vitamin B1, B2, PP, S, Ye, uglevod, yog‘, efir moyi, karotin, organik kislotalar, xolin, atsetsilxolin, flavonoidlarga boy. Ichni qotiradi.
Karamda vitamin B1, B2, B6, PP, S, K, uglevod, karotin, fermentlar, aminokislota, natriy, kalsiy, fosfor, magniy, oqsil va pantoten kislotasi mavjud.
Limon allergik meva hisoblanadi. Tarkibida vitamin S, B1, B2, PP, organik kislota, flanvanoid, fitontsid, karotin, pektin moddalar, qand, kaliy, natriy, kalsiy, fosfor, magniy moddalari bor.
Na’matak qaynatmasi S va B guruhi vitaminlariga boy, undan tashqari tarkibida organik kislotalar, likopin, riboksantin, flanvanoidlar, uglevod, pektin, kalliy, temir moddasi, kalsiy, magniy, fosfor moddalari mavjud.
Nok vitamin S, A, B1, P, PP, uglevod, organik kislota, fitonsidlar, fermentlar, mis, folat kislotasi, temir moddasi, pektin va azotli moddalarga boy.
Olcha tarkibida ko‘plab vitaminlar va organik kislotalar bor.
Olma tarkibida Vitamin S, A, B1, B2, PP, folat kislotasi, uglevodlar, organik kislotalar, pektin, Mis va Temir moddalari mavjud.
Olxo‘ri ich yumshatish xususiyatiga ega bo‘lib, uning tarkibida vitamin S, B, uglevod, oqsil, organik kislota, katexin, pektin, kaliy, mis va temir moddalari mavjud.
Pomidor vitamin S, B1, B2, PP, aminokislotalar, uglevod va organik kislotalarga boy bo‘lib, tarkibida kaliy, kalsiy, magniy, temir moddasi va boshqa ko‘plab foydali moddalar mavjud.
Sabzi vitamin A, B1, B2, PP, E, K, uglevod, kraxmal, yog‘ va fermentlarga boy. Tarkibida temir moddasi, natriy, kalsiy va kaliy moddalari bor.
Smorodina vitamin S ga va B guruhiga oid vitaminlarga ega.
Tarvuz vitamin B1, B2, S, PP, uglevod, karotin, organik kislota, folat kislotasi, kaliy, kalsiy, magniy, fosfor va temir moddasini o‘z ichiga oladi.
Turp vitamin B1, B2, B6, S, PP, uglevod va oqsilga boy bo‘lib, kaliy, kalsiy, fosfor va magniy moddalariga ega.
Tut Ovqatdan oldin yeyish foydali hisoblanadi. Vitamin S ga boy bo‘lib, o‘z ichida kaliy, kalsiy va temir moddasiga ega.
Xurmo tarkibida-vitamin B1, B2, S, PP, uglevod, organik kislota, yog‘, oqsil va temir moddasi mavjud.
Shaftoli allergen mahsulot bo‘lib, B guruhi va S vitaminiga boy. Tarkibida kaliy va magniy moddalari, uglevodlar va organik kislotalar mavjud.
O‘rik vitamin S, PP, A, B15, uglevod, kraxmal, temir, kalsiy va magniy moddalari tarkibida mavjud bo‘lib, kalliy moddasiga boy ichni yumshatadigan meva hisoblanadi.
Manba: Uzbaby.Uz